10 noiembrie ora 5 dimineața, sună ceasul și pentru câteva secunde am senzația că este 12 noaptea și am pus ceasul ca să-i spun cuiva „La mulți ani!”… Mă trezesc la realitate și mă pregătesc să plec, la 6 trebuie să ajung la secția de votare, la 7 deschidem secția și dăm start vot.

Ajunsă în secție cu cafeaua în mâna și creierul pe jumătate treaz, începem să desfacem buletinele de vot pentru a le ștampila și a le distribui fiecărui membru de secție conform listei de care era responsabil. Aveam practic 1415 persoane alocate acestei secții și bineînțeles lista suplimentară pentru persoanele care nu erau din București, ne lipsea doar vice președintele de secție… se pare că s-a răzgândit probabil și nu a mai vrut să participe. El era responsabil și de această lista suplimentară, în cadrul căreia se trec datele celor ce vor să voteze dar nu sunt din București și se ține o evidență clară.

Președinta de secție își da seama că are nevoie de ajutor așa că mă ofer să țin și să răspund eu de această listă, dacă aș da timpul înapoi probabil că aș face același lucru, de ce? Că sunt hiper activă și prefer să am mai multe de făcut decât să mă pui să stau sau să aștept… așa că mi-am asumat această activitate.

Ora 7:00 se deschide urna și sparg gheața, votez! Hai, să înceapă distracția!

Instagram: @alexandruandreeamon

În primele ore ale dimineții au venit câteva persoane mai în vârstă dornice să-și exercite dreptul la vot, în jurul orei 12:00 prezența la vot era de 18% și în jur de 30 de persoane pe lista suplimentară.

Între timp e de menționat că fiecare reprezentant are în ziua de votare 3 mese susținute dar mese la care se vine în funcție de partidul la care ai fost alocat, bam! Și începe distactia, dacă ai noroc mănânci la 7-8 micul dejun, dacă n-ai noroc ca mine, mănânci pe la 10-11 prima masă, atenție, tu ești în picioare de pe la 4-5 dimineața!

Că să ne înțelegem, toți teoretic împărțim aceeași muncă, toți vrem să mâncăm și toți vrem să fim tratați la fel, dar cum se poate oare asta? Diferențele se pot vedea până și aici… din punctul meu de vedere nu-i normal să primim nimic separat sau diferențiat.

Am avut în secția de votare reprezentant al unui partid care nu știa că a fost alocat unui partid anume, el a venit să vadă despre ce e vorba, dacă votul lui chiar contează, dacă este totul corect și transparent și te rog să mă crezi că tipul controla de 5 ori voturile cuvenite partidului lui! Acolo înțelegi cum reușește politica să creeze concepții și revolte între oameni, cum ne face să ne certăm între noi… de ce? Pentru că orice discuție politică de multe ori e purtată superficial și puțini oameni înțeleg real care sunt atribuțiile unui președinte, ce ține de el și ce nu. Am avut noroc să lucrez cu oameni care au venit pentru liniștea lor nu pentru partid, pentru a se asigura că totul este corect nu pentru a crea divergențe.

Am văzut oameni care au făcut un efort real să ajungă să voteze, oameni care abia se deplasau dar au venit să voteze pentru viitorul copiilor și nepoților. Am văzut nevăzători însoțiți care au venit să-și exercite dreptul la vot și am văzut mulți copii alături de părinți doritori să vadă cum se desfășoară votarea.

A venit mâncarea și am reușit să mănânc din sandvișul meu cu o felie de cașcaval, una de șuncă și una de salată, totul fiind într-o super mega mare bagheta, după cum se știe da-i cu pâine și cu apă că-i bine! Dar ne-au adus si bautura aia neagra și un energizant că erau conștienți că nu se știe când terminăm… La prânz, adică pe la 3, mi-a ajuns un șnițel cu un piure, decent cât să poți să mănânci iar seară la cină a dispărut din sandviș șunca, a rămas cașcavalul și o urmă de ardei, probabil au zis că prea multă carne strică, da-i cu pâine!

Mă pun să mănânc în jurul orei 3 jum-4, apuc să iau câteva guri și observ că se face o mini coadă la ușa, câteva persoane, în jur de 15-20 doritoare să voteze,  îmi dau seama că sunt pe lista suplimentară, îmi las mâncarea și îmi reiau locul pe scaun.

Dacă ai ajuns până acum la vot probabil că nu-i nevoie să-ți explic cum funcționează, dar dacă avem pe aici și persoane care nu au dreptul momentan să voteze și nu știu ce și cum, pe scurt o să explic.

Ajungi în secția de votare, prezinți buletinul unei personae care deține o tabletă în care se scanează buletinul tău și se verifică dacă ai mai votat până acum, dacă totul este ok ești îndrumat către o altă persoană care te pune să semnezi că ai fost prezent la vot, îți dă buletinul de vot împreună cu o ștampilă iar tu te duci să pui ștampila unde vrei tu, fără să te vadă cineva.

Te întorci cu ștampila și primeșți buletinul înapoi cu un  sticuer de vot pe spate și asta-itot!

Rândurile de mai sus pot părea banale dar îți spun sincer că nu sunt… hai să-ți explic de ce:
Îți spuneam că am lăsat mâncarea pentru a-mi relua locul și a nu aștepta oamenii prea mult ca să voteze, practic am dat de un grup de rromi și aș vrea să mă înțelegeți că nu-i vorba de rasism aici, iubesc oamenii indifferent de rasă, naționalitate, religie sau sex este pur și simplu realitatea, ce s-a întâmplat și n-am o problema cu ei, felicitări că votați, bravo! Îngrijorarea mea a apărut când toți de la coadă erau din județul Prahova și peste jumătate din ei nu s-au prezentat niciodată la vot, nu știau să citească sau să se semneze.

Pe moment m-am enervat că oamenii au venit în halat cu papuci și duhneau a alcool, m-am enervat că nu aveau răbdare și veneau în sufletul meu și slavă cerului că abia mai respiram… dar nu m-am supărat pe ei, nu m-au deranjat real cu ceva, nu au fost nepoliticoși sau puși pe discuții, oamenii au venit să-și exercite dreptul, așa cum au putut.

M-am supărat în schimb pe cei ce nu și-au miscat fundul până la secție să voteze, m-am supărat că de la ora 3 până la 12 noaptea când am terminat de numărat, eu nu am mai ieșit din secție pentru că am muncit cat 3 oameni. M-am ofticat că mi-am dedicat  20 de ore unei activități din care am plecat mai mult dezamăgită…

Am plecat de acolo amețită și aproape plângând pe sistem nervos… sunt multe ore cu multă presiune și totodată responsabilitate iar când începe și procesul de desfacere a urnei, îți vine să-ți iei câmpii. Da e REAL, votul tău contează, votul tău poate face diferența, crede-mă!!

Instagram: @alexandruandreeamon

Indiferent pe cine vrei tu să votezi, nu vreau și nu o să influențez pe nimeni, dar înainte să pui ștampila la mișto sau să nu te prezinți, încearcă să iei puțin în serios… că e plin facebook-ul de glume și ironii, de bancuri și de prostii… caută să schimbi ceva iar dacă vrei să schimbi ceva trebuie să începi cu tine!

Dacă aveți impresia că sunteți tari că va anulați votul… 

La ora 9 s-a închis secția pentru că nu era nimeni la rând, legal să șțiți că de anul acesta dacă există coadă la ora 9 se va ține secția deschisă până la ora 23:59, condiția este să fiți deja la coadă când se face ora nouă… deși nu cred că a fost cazul să nu existe timp de votat, cu voința stăm mai prost.

La 12:30 s-a terminat tot și am plecat acasă infometată, obosită și frustrată.

A meritat? Depinde din ce punct de vedere… eu cel putin am văzut și am trăit în ziua de votare suficient încât să îmi doresc să ies la vot oricând e nevoie. Pentru că nu este nevoie de un minim de clase sau cultură că să poți vota, e necesar să ai minimum 18 ani… atât! Iar dacă ne uităm la rata de abandon în școli, la faptul că 1 din 5 români nu a citit niciodată o carte… și îți dai seama că votul tău contează în mod egal cu al oricărei persoane cu drept la vot… păi voteaza!

Ieși la vot și încearcă să te documentezi înainte, încearcă să-ți convingi prietenii să o facă, altfel ne merităm soarta!

Share: