Ce înseamnă terapia? Când aleg să încep o terapie alături de un psiholog? Dacă aș fi îndrăznit să abordez acest subiect acum 8-9 ani, când am ales să merg la prima ședință de terapie, aș fi fost judecată, glumesc.. nu aș fi fost, s-a întâmplat să fiu aspru judecată de părinți sau apropiați.

De ce? Pentru că ce se întâmplă la psiholog nu este palpabil, e discutabil… nu ți-ai rupt nimic, nu te doare nimic fizic, deci ce tratăm?

SUFLETUL, ar fi răspunsul, emoțiile, modul în care ne raportam și reacționăm la ce trăim.

De ce am ales să discut despre acest subiect?

O revedere cu foștii colegi de liceu m-a făcut să realizez că cei de vârsta mea au început să privească diferit terapia, au început să înțeleagă că e benefic pentru ei să-și pună pe masă problemele, traumele, nemulțumirile pentru a le rezolva.

Dar de ce la psiholog?

Pentru că este un cadru sigur, pentru că ceea ce vorbești în acea cameră rămâne acolo, pentru că vrei să te descoperi pe tine, vrei să te vindeci, și dacă chiar ai nevoie, crede-mă, că este singurul în măsură să te ajute în acest drum.

Cum îmi aleg psihologul? 

Aceasta este cea mai dificilă parte, să-ți găsești un psiholog cu care să simți că te poți conecta, caută recomandări, citește, întreabă și încearcă!

 Nu l-am găsit din prima ședință și nu mi-am rezolvat viața din trei ședințe, procesul e lung, dureros dar extrem de benefic.

Cum știu că am nevoie de terapie?

Dacă totul e chiar roz la tine, nu ai nevoie… nu sunt aici să fac reclamă la terapie, este o investiție destul de costisitoare în dezvoltarea ta, deci trebuie să fie clar decizia ta în a rezolva ceva ce te macină.

Însă, dacă ai probleme în relația de familie, lucruri care te afectează zi de zi, dacă ai probleme în relația de cuplu sau tu cu tine, încearcă terapia!

NU AM EU NEVOIE, EL ARE, DE CE SĂ MĂ DUC EU??

Probabil că ai dreptate, dar pe tine te afectează în mod direct ceva… cum ar putea să se schimbe el/ea dacă tu nu schimbi nimic, are doar el/ea o problemă sau și tu ești problema și nu poți să accepți?

Nu mă înțeleg cu părinții, ei ar avea nevoie de terapie, au o relație toxică și mă afectează, dar nu vor sa vină la terapie.

Bun… corect, dar pe tine te afectează, nu? Dacă tu ai lua atitudine, dacă tu ai învăța să te raportezi diferit la situație chiar crezi că nu s-ar schimba nimic?

Psihologul nu îți va spune ce să faci, psihologul nu-ți va da răspunsurile la întrebări, alături de el, tu o sa te vindeci și o să te raportezi diferit la ceea ce primești din exterior.

Vă povesteam că m-am reîntâlnit cu oamenii de suflet din liceu, oameni cu care am crescut și petrecut 4 ani importanți din dezvoltarea mea, oameni care astăzi sunt adulți funcționali, care își urmează visul, care s-au vindecat sau încă lucrează cu ei, pentru că au înțeles că nu timpul vindecă, ci omul cu mâna lui.

Am fost plăcut surprinsă să văd că peste 80% din cei care eram la masă, am mers, cândva,  cu o problemă la psiholog, iar restul de 20% au susținut clar că ar avea nevoie însă momentan nu sunt pregătiți să facă acest pas, vor să-și rezolve singuri problemele.

Am ales să deschid puțin acest subiect, pe care îl voi aborda mai pe larg din propria experiență, pentru că simt că tot ce se întâmplă în jurul nostru ne îndepărtează de ceea ce cred eu că este cel mai important- sufletul nostru și evoluția noastră pe această planetă.

Dacă ai probleme însă nu-ți permiți financiar să faci terapie, încearcă să introduci în viața ta

  • Sportul- ajută enorm, crede-mă și pe mine dar mai ales experții
  • Jurnal- ține un jurnal, în momentul în care pui pe foaie ce se întâmplă cu tine, e tot o formă de terapie
  • Citește- caută cărți scrise de terapeuți, privește problemele altora și cum au ajuns ei să fie tratați, e posibil să te ajute și pe tine, sub o formă sau alta
  • Meditează- 5 minute, stai în liniște sau într-o meditație ghidată, ieși din zona de confort, nu o să-ți placă din prima dar funcționează
  • Caută un om de suflet care să simți ca poate să vină în sprijinul tău atunci când ai nevoie să te asculte cineva
  • Vorbește mai des cu un copil sau un bătrân, de la ambele generații vei avea ceva de luat. Copilul o să-ți reamintească ca poți face tot ce vrei și încă mai ai timp, bătrânul îți va arăta că ar da timpul înapoi să fie în pielea ta de acum.

Vindecă-te pentru tine, pentru cei din viața ta dar mai presus de orice, vindecă-te pentru viitorul copiilor tăi.

Share: